Kde vaříme pivo KANEC

Naše poctivé pivo Kanec vařené staročeskou metodou se vaří v Zámeckém pivovaru Břeclav. Tradice vaření piva má v Břeclavi hluboké kořeny. Dle dochovaných smluv se zde poprvé začalo pivo vařit již v roce 1522, kdy tvrz Břeclav s městečkem a pivovarem koupil od krále Ludvíka I. Hanuš z Lichtenštejna, avšak některé prameny zmiňují existenci břeclavského pivovaru již mnohem dříve.

2022

Sláva pivovaru

Tradice břeclavského pivovaru opravdu pokračuje. Jsme hrdi na to, že Břeclavský pivovar může oslavit tento rok krásné výročí 500 let. Nezbývá než si pěkně postaru přát: Dej Bůh štěstí!

2012

Obnova pivovaru

Záchrana přišla v roce 2012. Společnost Zámecký pivovar Břeclav začala s prvními kroky na obnovu místního pivovaru i zdejšího tradičního piva. O rok později se skutečně v Břeclavi znovu začalo vařit pivo jako za starých časů. Ostatně, nové logo s letopočtem 1522 se k tradici místního pivovaru hrdě hlásí. Jako první se začalo vařit výčepní pivo Delegát a světlý ležák Kanec. Postupně přibývají nové značky Podlužan a Beran a také speciály Vánoční dědictví, RED KING, SUN KING nebo Knížecí polotmavý speciál.
Tradice břeclavského pivovaru úspěšně pokračuje. Věříme, že ho nejméně dalších sto let čekají jen samé dobré zprávy.

1991–1996

Zastavení výroby piva

Pivovar přežil válku i znárodnění, ještě v roce 1991 se zde uvařilo 212 500 hektolitrů piva. Paradoxem dnešní doby je skutečnost, že nepřetržitou výrobu piva v Břeclavi zastavila od středověku až privatizace v 90. letech. Nový majitel ukončil v roce 1996 výrobu piva z ekonomických důvodů. Část pivovarnického zařízení byla odprodána, areál chátral. Místní obyvatelé, zvyklí na „své“ pivo, nechtěli připustit, aby tradice takto zanikla, ale několik let se nad osudem pivovaru stahovala mračna zániku.

1944–1945

Válečné období

I v době války pokračuje výroba piva, i když v omezené podobě. Dochází k poškození pivovaru v důsledku náletů. Již v následujícím roce je však výroba opět obnovena. Po válce dochází k znárodnění podniku, který poté funguje jako součást větších státních celků, postupně Středomoravské pivovary, Jihomoravské pivovary, Národní podnik Brno.

1926–1934

Meziválečné období

V roce 1926 se ředitelem pivovaru stal Vítězslav Pryč a pod jeho vedením dosáhl pivovar významného rozvoje a prosperity. V roce 1931 získalo břeclavské pivo zlatou medaili a první cenu na Dunajském veletrhu v Bratislavě. Výroba piva stále rostla a v předválečném období dosáhla až 50 000 hektolitrů ročně.

1853–1910

Počátek moderní historie

Dnešní Zámecký pivovar Břeclav stojí v místech, kde se v dávných počátcích pivovarnictví rozkládal jen les. Na přelomu 19. a 20. století byl vykácen, z původního pivovaru se stala sladovna a nový areál pivovaru začal psát svou moderní historii. V letech 1853–1910 měla pivovar v pronájmu firma Hoffmann a Bittner. Vařilo se zde za pomoci 25 dělníků asi 15 000 hektolitrů piva ročně. Poté správu pivovaru zajišťovalo ředitelství Lichtenštejnského velkostatku ve Valticích.

1522

Vznik pivovaru

Přímo v zámeckém areálu v Břeclavi vznikl pivovar v roce 1522. Historické jádro pivovaru je dodnes dochováno. Jak se zvyšovala produkce lahodného moku v dalších a dalších stoletích, vyrůstala kolem původní stavby nová křídla i samostatné objekty.